Arven vår - del 4

Arven vår - del 4

Dette er den delen av historia vår som fortsatt gjør litt vondt. Den har ingen ’happy ending’. Likevel velger vi å ta den med. Livet har sine motbakker for de fleste av oss, og for familien var dette en som fikk store konsekvenser i flere år.

Det store industrieventyret tar slutt.

Olav starter 70- åra med å bli enkemann. Hans elskede Emma døde etter en tids sykdom.

Dette var et hardt slag. Olav lengtet veldig etter Emma. Han satt ofte og las kjærlighetsbreva fra henne og dei var en stor trøst.Tomren Fabrikker hadde opplevd vekst og framgang hele tiden, men tidlig på 70-tallet så endrer det seg. Norge åpner opp grensene for billig import fra utlandet, og en hel industri blir berørt. 70-tallet var hardt for flere næringer. Skipsindustrien får det også vanskelig, og i Romsdal var det skipsindustri og konfeksjon som representerte de store arbeidsplassene.


Bilde fra Kaape.

Nå blir det vanskelig å konkurrere med billig arbeidskraft fra andre land, og det kommer til et punkt der Olav og Odd må ta det vanskelige valget å avvikle fabrikken. Målet var å kunne bevare alle butikkene. Dei hadde gitt alt, og nå var fabrikken i Tomrefjord ikke liv laget.

Dette var et tungt valg for Olav og Odd.Tomren Fabrikker var den store hjørnesteinsbedrifta i kommunen, og nå kommer lokalpolitikerne inn og vil gjøre det de kan for å redde arbeidsplasser. De kontakter sentrale politikere på Stortinget og industriministeren blir involvert. Hjelp og støtte blir lovet, og beskjed ble gitt om ikke å legge ned bedriften. Dette ble en turbulent tid.

Støtten kom ikke som lovet. Det skulle betales lønn til alle de ansatte, driftsutgiftene skulle dekkes - alt begynte å rase.Det ble mye pressedekning i alle de store avisene og på tv. Det var ikke så vanlig med konkurser i Norge på denne tiden, og i pressen blir det skrevet både sannheter og usannheter om det som skjer. Dette blir ekstra byrder å bære. Så skjer det at regjeringen tar et strategivalg. Dei bestemmer seg for at skipsindustrien har framtiden for seg, og konfeksjonsindustrien ikke. Konkret betyr det at skipsindustrien får økonomisk støtte, men ikke konfeksjonsindustrien.

En hel næring går konkurs i løpet av noen måneder. Det får store konsekvenser for mange, og spesielt i Romsdal der denne næringa var den som sysselsatte de fleste.


I mars 1977 så inviterer Tomren Fabrikker til pressekonferanse, og her blir det fortalt at fabrikken ville gå konkurs. En trist og vond dag for alle ansatte og for familien. Det verste for Odd og Olav var nok opplevelsen dei hadde av å ha svikta sine arbeidere. Som dei sa på pressekonferansen: "Vårt mål har vært å skaffe folk et levebrød".

Konfeksjonseventyret var over - akkurat 50 år etter det startet.


Les Arven vår - Del 1, Arven vår - Del 2, Arven vår - Del 3.
Også i Arv Stories

HVORFOR KUN NETTBUTIKK?
HVORFOR KUN NETTBUTIKK?

Les mer

Håndlaget i Spania
Håndlaget i Spania

Les mer

En veske som varer
En veske som varer

Det som blir kjøpt idag skal holde lenge, og er en investering for flere år framover. En veske som blir behandlet godt og ivaretatt har også potensialet til å gå i arv.  

Les mer