Ålesund - Byen i vårt hjerte

Ålesund - Byen i vårt hjerte

Norge er et vakkert land, og i år får vi alle en unik mulighet til å oppdage akkurat det. Du har sikkert som jeg møtt mennesker rundt om i landet vårt, og lagt merke til gleden hver enkelt har over stedet de bor. Entusiastisk forteller de om at akkurat deres plass er den fineste og beste i hele Norge. Og det stemmer nok det - for det er ikke kun et sted som er finest og best, men de fleste plasser i Norge er utrolig vakre.

I vårt hjerte er det naturligvis Ålesund som er det spesielle. Det er her vi bor og det er her vi har latt hjertet slå rot. Du har kanskje lagt merke til at vi ofte bruker byen i bildene våre. I dag vil vi gjerne dele litt om byen vår. Det blir litt fakta, litt historie, og litt hva du kan oppleve i byen og nærområdene.

Bilder av Ålesund, tatt av Weston Kloefkorn.

Vi starter med noen faktaopplysninger.

Ålesund kommune er den største kommunen mellom Bergen og Trondheim. Den har sitt navn fra sundet som skiller byen i to. Storkommunen har ca 67.000 innbyggere, og Ålesund er regionsenteret på Nordvestlandet.

Her finner du et rikt kultur- og næringsliv, og områdene rundt selve byen byr på rike muligheter for et aktivt friluftsliv. Ålesund er en universitetsby, og er en del av landets største universitet, NTNU. I sommerhalvåret er byen en populær cruisehavn, og det er yrende liv i gatene av turister.

Selve byen ligger på flere øyer ut i havgapet, med fisk- og maritim næring som viktigste inntektsgrunnlag for området. Over byen rager byfjellet - Aksla. Her er 418 trappetrinn som leder opp til en spektakulær utsikt over hav, øyer og majestetiske fjell.

Ålesund sett fra Aksla. Bilde fra Pinterest.

Litt av byens historie.

Bosetning i Ålesund kan spores tilbake til 1000 tallet. Først i 1848 fikk Ålesund bystatus med sine 1200 innbyggere. Fram til år 1904 vokste byen kraftig, og dette året skulle bli et “før og etter” for ålesundere. I januar brøt det ut en stor brann som gjorde mellom 10- og 12 000 mennesker husløse. Det meste av husene som var av tre, brant ned på noen timer. Utrolig nok var det bare ei eldre dame som omkom i brannen. Et hus midt i brannen, stod igjen uten å ha et eneste merke. Mannen i huset satt inne mens ilden herjet rundt han. Han har sin egen historie. Idag er dette et spennende lite museum, Walde-huset, som er verdt å besøke.

Gjennoppbyggingen tok bare tre år, med stor hjelp av hele Norge, men også av Wilhelm 2. konge av Preussen og keiser av Tyskland. Han var en hyppig gjest i området, og nå betalte han av egen lomme for å være med på gjenreisningen.

Byen ble bygd i den tids populære og særpregede jugendstil (art nouveau), og alle husene ble bygget i mur for å unngå en ny slik tragedie.Disse husene har gjort Ålesund til en spesiell by i norsk sammenheng, og den er med i et europeisk nettverk for art nouveau sammen med byer som Glasgow, Wien, Riga og Barcelona.

Under 2.verdenskrig ble Ålesund kalt av Gestapo for “Lille London” pga alt motstandsarbeid som foregikk i området. Byen var sentral i flukten til Shetland, Skottland og England.

Bilde av Ålesund, tatt av Weston Kloefkorn.

Hva kan man oppleve i Ålesund?

Å gå gatelangs å se på de vakre husene, eller gå trappene opp på Aksla og nyte den vakre utsikten, er en opplevelse i seg selv. Hva med en kaffi i en av byens mange kafeer eller kaffibarer? Skal du kjenne hvordan god fisk smaker, så er det flere restauranter å velge mellom.

Vi kan nevne i fleng ting å gjøre: Kajakk-utleie midt i byen, havsafari, museer, flere kunstgalleri, Atlanterhavsparken (morsomt for hele familien), båtturer til fjordene (Geiranger- og Hjørundfjorden) og mye mer. Sjekk ut linken her for mer info: https://www.visitalesund.com

Her hører vi hjemme, her henter vi vår inspirasjon. Vi lar oss berøre av naturen og folket her, og er blitt så glad i denne byen vår med omland. Vi deler den entusiastisk med deg, vår fineste og beste plass.

I sommer blir det Norgesferie også for oss i ARV , og kanskje kommer vi til ditt fineste og beste sted! Vi gleder oss til å se mer av vakre Norge.

Fortsatt god sommer ☀️x