Møt Benedikte Goronga

Møt Benedikte Goronga

Vi elsker å møte mennesker som inspirerer oss, og denne dama her kjenner vi godt. Benedikte jobbet hos oss i to år før hun dro ut på nye eventyr over Atlanteren. Les vårt intervju med Benedikte og la deg inspirere.

Navn: Benedikte Goronga

Alder: 32 år

Bosted: Toronto, Canada

Yrke: Fashion designer og lærer

Arv stories: Møt Benedikte

- Hva er din relasjon til ARV?

Jeg vokste opp på Sunnmøre, men familien flyttet da jeg var tidlig tenåring og jeg ble motvillig med på lasset. Selv om jeg bodde borte i mange år holdt jeg alltid kontakt med venner og familie. Etter å ha fullført lærerutdanning ved NTNU, bachelor i fashion design i USA, og internship i NYC var jeg klar for en liten pause og endte opp med å flytte tilbake til barndomshjemmet mitt i Vatnebygda. Jeg begynte å jobbe som lærer, og hadde ikke noen forventning om å finne en design jobb i Ålesund. Men så kom jeg i kontakt med Trine Hege og ble etter hvert invitert til intervju hos ARV Design. Noen uker senere ble jeg tilbudt jobb og fikk bli del av design teamet på ARV. Det var to gode og lærerike år!

- Vi må jo bare spørre, hva er favoritt veska di?

Jeg var så heldig å få være del av ARV teamet når de første veskene ble designet og produsert. Drømmen hadde jo selvfølgelig vært å ha alle sammen i ulike farger, men om jeg skal velge en favoritt så må det nok bli Adele Handbag – sennepsgul. Dette er en veldig elegant men kul veske som skiller seg ut og blir lagt merke til! Flere ganger har jeg blitt stoppet av tilfeldig forbipasserende som har kommentert vesken og spurt hvor jeg har kjøpt den. Jeg elsker fargen og at den har plass til alt jeg trenger; iPad, vannflaske, pennal, liten skisseblokk, min Adele Clutch, nøkler og solbriller. Sist men ikke minst, den er stødig! Når jeg setter den fra meg faller den ikke sammen; den står helt av seg selv. Det er en deilig følelse hver gang! Jeg likte den så godt at jeg like gjerne kjøpte en svart til mamma.

Arv Stories: Møt Benedikte Goronga

- Hvem er Benedikte?

Hmm...ja, hvem er Benedikte? Jeg tror jeg kan si at Benedikte er en ekte bygdajente som liker storbyen. Jeg liker å ta det helt med ro og nyter stillheten i Vatnebygda, hvor du hører sildringen fra bekken og blir nesten overrasket når en bil kjører forbi. Det er utrolig deilig med fjellturer, sykkelturer, kajakk på fjorden, og skiturer på snødekt vidde. Samtidig trenger jeg nok storbyens mylder med dens utallige impulser, trendy kaffebarer, graffiti på veggene og mennesker fra hele verden. Så å bo i Toronto like ved vannkanten til Lake Ontario er ikke så dumt.

- Hvorfor Toronto?

Ja, det er et godt spørsmål. Da jeg kom tilbake fra USA hadde jeg ingen planer om å flytte til andre siden av Atlanterhavet igjen. Det er rett og slett veldig upraktisk! Noen kofferter er alt du får med deg, og det var utrolig stress å kvitte seg med alt jeg ikke fikk med hjem etter 3 år i USA. Planen min var å bli i Norge og finne meg en nordmann. Men som du skjønner gikk det ikke helt etter planen. Jeg ble stup forelska i en utrolig bra mann, men han var ikke norsk. Vi studerte begge to i USA og han fikk et godt jobbtilbud i Toronto. På grunn av språk og jobb situasjonen ble det lettere for meg å flytte, og etter to år på Sunnmøre må jeg innrømme at jeg også savnet storbylivet.

Arv Stories: Møt Benedikte Goronga

- Kan du si litt om Gorgona Studio og hva som er viktig for deg?

Goronga Studio er et klesmerke for kvinner som liker interessante, luksuriøse klær av høy kvalitet til en overkommelig pris. Som designer har jeg stort fokus på kvalitet; alt fra valg av stoff, konstruksjon, mønster, design og ikke minst passform. Min erfaring er at klær som ikke har godt design og god passform blir hengende i skapet. Kanskje blir de tatt frem et par ganger for å prøve dem på, for så å bli hengt tilbake. Jeg ønsker at mine kunder skal trives i klærne og ta dem frem så ofte som mulig! Min skandinaviske arv og mine studier i kunsthistorie har nok formet meg som designer. Min forkjærlighet for linjer, arkitektur, asymmetri og Japansk kunst og design kommer til utrykk i Goronga Studios kolleksjon. Og som Nordmann i Canada ser jeg en mulighet til å spre Skandinavisk design. Det er FRI FRAKT til Norge og resten av verden;) Se www.gorongastudio.com og følg meg på Instagram @gorongastudio. På grunnlag av min kunnskap om de mange utfordringene i forbindelse med arbeidsvilkår og forurensning i klesindustrien har jeg valgt å produsere i Toronto. På den måten har jeg full oversikt over hvem som produserer klærne og at arbeidsvilkårene er gode. Vi donerer også 10%, dette går til en organisasjon som jobber for fremme utdannelse for jenter i Zimbabwe. Med min bakgrunn som lærer er utdannelse personlig et interesseområde, og siden min mann er fra Zimbabwe ble dette et logisk sted å begynne. På et generelt plan tenker jeg at vi som enkeltmennesker har et ansvar for å prøve å ta valg som er gode for både oss selv og andre. Jeg har et ønske om å bruke de evner og talent jeg har fått til å i alle fall prøve å gjøre en forskjell.

Arv Stories: Møt Benedikte Goronga

- Fortell en fun fact om deg:

Jeg liker ikke klovner i det hele tatt! Det er ikke det at jeg er redd dem, de gjør meg bare så irritert, frustrert og sint. Men sjonglere, det kan jeg...

Tusen takk, Benedikte!

Vil du bli bedre kjent med flere av våre kunder? Møt søstrene Berge her. Møt Liv og Johanne, mor og datter, her.x